U Americi

Prvi susret sa SAD

Naš savet je da se odmah po dolasku obavezno javite roditeljima odnosno vama bliskim osobama, jer je prirodno da su oni u još većem šoku od vas samih. Preporuka je da ponesete telefon iz Srbije, sa pre-paid brojem radi kontrole troškova,  jer je uvek korisno da možete da pošaljete poruku u bilo kom trenutku, dok se ne snađete za internet ili telefon.

U zavisnosti od toga za koji posao ste se opredelili, nakon sletanja na aerodrom čekaće vas predstavnik firme za koju radite ili ćete dobiti instrukcije kako da do poslodavca dođete. Ukoliko ste se odlučili za kompaniju Continental Pools Inc. i za posao lifeguard-a, predstavnik kompanije će vas sačekati na aerodromu i odvesti do vašeg apartmana, gde ćete obično imati 2 dana da se smestite i prilagodite. Tu ćete dobiti dalje informacije od svog supervizora o obuci ukoliko je niste prošli u Srbiji ili o početku rada, biće vam pokazan vaš bazen i dobićete sve potrebne instrukcije o svemu što se tiče vašeg života i rada u Americi. U velikoj većini slučajeva supervizori su iz Srbije, ljudi koji preko naše agencije idu više godina zaredom i koji su u kompaniji napredovali.

Smeštaj

Opet, zavisno od poslodavca za koga se opredelite biće vam ili neće biti obezbeđen smeštaj u SAD. Obično, ukoliko vam poslodavac ne obezbeđuje smeštaj, ipak će se pobrinuti za vas nekoliko dana i smetiti vas o svom trošku dok se ne snađete. U svakom slučaju, u radnoj ponudi dobićete i informacije o uslovima i ceni smeštaja u SAD. Cena zavisi od lokacije. Može biti besplatan, ali i koštati više od 100$ nedeljno.

Kompanija Continental Pools svake godine zakupljuje onoliko apartmana koliko je potrebno za smeštaj svojih lifeguardova i to obavezno blizu bazena na kojima će oni raditi. Iako su zakupljeni apartmani svake godine različiti, oni su po pravilu luksuzni za pojam smeštaja studenata preko work and travel programa, a dešava se da spasilac radi na bazenu u svom sopstvenom naselju (community) – na uslovno rečeno svom bazenu. Apartmani su kompletno namešteni, tako da se neće desiti da dobijete krevete na naduvavanje, već sve što je potrebno za sasvim normalan život. Obično su apartmani dvosobni, sa trpezarijom sa stolom i stolicama, dnevnom sobom sa garniturom za sedenje i stočićima, kupatilom sa tuš kadom i kuhinjom u kojoj se osim šporeta i frižidera nalaze mikrotalasna rerna i mašina za pranje sudova. Apartmani poseduju centralni klimatski uređaj, tepihe, telefon i u zavisnosti od apartmana i veš mašinu i mašinu  za sušenje. Telefon kao ni bilo kakvi računi se ne plaćaju posebno već su uračunati u fiksnu stanarinu koja se odbija od paycheck-a (plate). Međutim sa ovih telefona se ne mogu obavljati razgovori sa inostranstvom tako da ukoliko želite da sa fiksnog telefona zovete Srbiju, moraćete da kupite posebnu karticu sa pin kodom o kojoj će u nastavku biti reči. U okviru naselja u kojima ste smešteni, najčešće ćete i sami imati bazen, teretanu, salu za bilijar ili privatni bioskop. Takođe, svaki od apartmana dobija paket sa posuđem, priborom za jelo, čašama i svim što će vam biti potrebno. Svako pojedinačno će dobiti paket koji sadrži posteljinu – čaršav, prekrivač, jastuk, jastučnicu i set peškira tako da o takvim stvarima ne morate brinuti ili ih nositi iz Srbije. Uniformu ćete dobiti kada prođete obuku ili pre nego što počnete sa radom.

Telefoniranje

Mnogima od vas će telefoniranje i održavanje veze sa Srbijom biti od ogromnog značaja za vreme Work & Travel Programa. Najjeftiniji  i najbolji način telefoniranja jeste onaj preko internet servisa kao što su Skype, Google Talk i sl. Međutim često se dešava da nećete imati računar odmah na početku boravka ili da vaši roditelji nemaju ovu mogućnost. Ukoliko budete imali računar i pristup internetu u apartmanu gde budete smešteni, korišćenje ovih servisa je najbolje rešenje, čak i ako plaćate Skype kredit da biste pozivali telefonski broj u Srbiji.

Što se tiče telefoniranja putem  fiksnog telefona, imate dve mogućnosti.
– Jedna je da na nekoj od internet adresa koje su za ovo specijalizovane  (kao što su www.nobelcom.com, www.buzport.com, www.cloncom.com…) unesete zemlju iz koje zovete, u vašem slučaju USA i zemlju koju pozivate odnosno Srbija. Pretraga će vam izbaciti listu od nekoliko najpovoljnijih kartica kojima možete da obavite telefonske pozive. Sledeće što treba da uradite jeste da izaberete i platite telefonsku karticu vašom VISA karticom (VISA karticu dobićete otvaranjem računa u bilo kojoj banci, o čemu će kasnije biti reči). Nakon toga na broj koji ste ostavili u formularu, pozvaće vas operater da potvrdi vašu kupovinu. Ubrzo zatim će na vašu email adresu  stići besplatni broj telefona koji ćete pozvati i PIN kod koji će vam biti potreban za pozivanje.  Pozivom broja iz email-a koji ste dobili i prateći uputstva koja ćete dobiti od govornog aparata moćićete lako i povoljno da komunicirate sa Srbijom (pozivi ka mobilnoj su skuplji od poziva ka fiksnoj telefoniji, tako da kada god ste u mogućnosti zovite fiksni telefon u Srbiji).
– Druga opcija je da kartice za telefoniranje kupite u prodavnicama ili benzinskim stanicama. Te kartice su dosta skuplje od on-line kupovine ali mogu biti dobro privremeno rešenje pre nego što otvorite račun u banci.

Otvaranje računa u banci

Otvaranje računa u banci je prva stvar koju bi trebalo da uradite, pre svega zbog unovčavanja čekova koje ćete dobijati od poslodavaca, a zatim i zbog mogućnosti kupovine preko interneta i kupovine uopšte, jer je to uvek zgodniji način od nošenja novčanica sa sobom i najbolji način da sačuvate i upravljate svojim novcem. Na on-line računu ćete uvek moći da proverite koliko novca ste potrošili i gde.

Predlažemo da račun otvorite u Bank of America, jer ova banka ima posebne pogodnosti za strane studente u vidu besplatnog otvaranja i održavanja računa, a takođe svoje čekove možete deponovati putem bankomata i ne morate brinuti o radnom vremenu banaka. Da biste otvorili studentski račun u Bank of America potrebni su vam: pasoš, J1 viza, DS 2019, SSN (koji možete doneti kada dobijete karticu).

Social Security Number (SSN)

Da biste mogli legalno da radite u SAD i da nađete drugi posao, neophodno je da imate Social Security Number. Da biste aplicirali za Social Security Number potrebno vam je sledeće: pasoš sa J1 vizom, I-94 formular (koji će vam biti dodat u pasoš pri ulasku u SAD), DS-2019 formular, Social Security formular za apliciranje koji ćete dobiti na licu mesta u Social Security kancelariji u kojoj aplicirate i pismo sponzora, koje ćete dobiti od kompanije u kojoj budete zaposleni. Biće vam potrebne i fotokopije ovih dokumenata. Prilikom predaje dokumenata dobićete potvrdu da ste podneli zahtev za dobijanje SSN-a i sa ovom potvrdom možete naći drugi posao, raditi, otvarati račun, jer ćete na karticu sa svojim Social Security sačekati oko 2 nedelje. Jednom dobijeni Social Security broj važi ceo život. Ova kartica će stići na adresu koju ostavite u formularu. Takođe vam savetujemo kao i za sve ostale dokumente da imate rezervnu kopiju ove kartice i da je ne nosite sa sobom, već je držite na sigurnom. Dodatne informacije možete dobiti na besplatni broj 1-800-772-1213.

Zdravstveno osiguranje

Svi studenti koji su učesnici Work & Travel Programa moraju biti zdravstveno osigurani na period od minimum 4 meseca. U našem slučaju, troškovi zdravstvenog osiguranja su uključeni u cenu programa. Učesnici koji imaju osiguranje u trajanju od 4 meseca, imaju mogućnost da uz doplatu produže osiguranje i na peti mesec. Ova vrsta osiguranja najčešće pokriva troškove medicinskih usluga do iznosa od 50.000 USD.

Kupovina

Studenti na Work and Travel programu ne moraju trošiti velike količine novca na hranu ukoliko odluče da je sami spremaju i zaobiđu restorane brze hrane, koji su daleko najskuplja varijanta za ishranu. Naša preporuka je da se namirnice nabavljate u hipermarketima koji su se pokazali kao najjeftiniji, npr. Wal-Mart, SuperTarget, Kmart… Međutim, ovi hipermarketi se često nalaze malo dalje od apartmanskih naselja, tako da ćete do njih morati autobusom ili nekim prevoznim sredstvom. Alternativa ovim hipermarketima su marketi koji se nalaze u naseljima kao što su Safeway, Market Basket i mnogi drugi. Oni se razlikuju od države do države, tako da zavisno od toga gde ćete biti smešteni, saznaćete koji su marketi najpovoljnji. Druga korisna stvar su kuponi, koje ćete često nalaziti u svojoj pošti, a neki od njih mogu nuditi zaista dobre popuste i ponude.

Što se tiče garderobe, najpovoljnije dizajnerske stvari možete naći u outlet prodavnicama kao što su: Ross, Marshalls, Burllington Coat Factory, TJMaxx, Gilroy Outlet Malls i mnoge druge. Ne treba zaobići ni molove u oblastima u kojima budete smešteni jer se popusti često kreću i do 70% u zavisnosti od modela i kolekcije.

Drugi posao

Uz primarni posao koji ćete dobiti preko naše agencije, možete se potruditi da pronađete i drugi posao. Internet je možda i najbrži način za pronalaženje privremenih poslova u SAD. Naš savet su neki od sledećih sajtova:

Snag a job
Craiglists Jobs
Career Builder/

Drugi način je odlazak direktno kod poslodavaca npr. u restoran brze hrane, supermarket, kafić, klub… U ovom slučaju radi se o popunjavanju aplikacije na licu mesta i eventualno razgovorom sa poslodavcem. Iako možda naizgled komplikovaniji način, naša preporuka je svakako ovaj vid traženja posla, odnosno kombinacija on-line i ličnog odlaska kako biste uvideli koje zaposlenje vam najviše odgovara.

Ovom prilikom takodje želimo da vam naglasimo da vaš drugi posao ne sme ugroziti primarni, i da je pre zapošljavanja neophodno da kontaktirate svoju sponzorsku agenciju koja mora da odobri vaš rad na dodatnom poslu.