Kad odeš na Work and Travel program u SAD srešćeš se sa malo specifičnim tipom ishrane. Na ovo možda nisi navikao/la.

U ovom tekstu iz grupe “for dummies” ćemo ti malo približiti ovo iskustvo. Naravno, o ukusima ne treba raspravljati. Ipak, ovde ćemo se voditi našim ukusom, jer smatramo da smo predstavnici gurmanluka većinske Srbije 🙂

Amerika se hrani po principu “BIGGER IS BETTER”

Hrana u Americi je dosta jeftina. Samim tim, obroci su obično preveliki. Sendvič nije sendvič ako nije “foot-long” (oko 30cm, da TRIDESET CENTIMETARA). Hamburger nije hamburger ako unutra ne ide bar 2-3 slajsa sira, 2-3 patty-ja plus dodaci. Sladoled se kupuje u kanticama. Krofne u “dozen” kutijama (po 12 komada).

Iz tog razloga, spremi se da se “pojačaš” za 5-6 kg kad odeš u SAD. Bez preterivanja… Ako si karakter, i uspeš da se suzdržiš, svaka čast! Mi nikada nismo uspevali.

Pića i napici se u Americi služe maaalo drugačije

Nemoj da se iznenadiš kad naručiš čašu vode u kafiću a oni ti donesu ogromnu čašu punu leda sa jedva kojom kapi vode koja je uspela da se probije. Ovo je standarno u Americi. U svaki sok (osim ako ne naglasiš drugačije) će staviti tonu leda. Jednostavno tako su svi navikli.

Ako si planirao/la negde da popiješ domaću kafu, bolje odmah odustani od toga. Jedino što možeš dobiti su američke filter kafe. Tek po negde se služi nevešto spremljeni espresso. Stoga, ako si coffee-addict ove naše domaćice, bolje ponesi od kuće džezvu i kuvaj sam. Nema druge.

U Americi je sve slatko i/ili sirasto

Da tako je. Čak ni hleb nije izuzetak. Ako kupuješ standardan američki hleb spremi se da jedeš neku varijantu slatke kifle. Čak su i oni tost-hlebčići slatki. Jedino što je nama pošlo za rukom da pronađemo kao zamenu našem hlebu su italijanski bageti. Ili italijanski hleb na kriške koji obavezno mora da se tostira. U suprotnom će u ustima ličiti na žvaku 🙂

S druge strane, u sve živo se stavlja sir. Cheese-pizza je omiljena na žurkama. Mac-and-cheese (makaroni sa sirom) se prave u bezbroj varijacija. I ne ovo nisu obični makaroni sa sirom – američki mac-n-cheese ima sasvim drugačiji ukus. Hamburger je prevaziđen jer je tu njegovo veličanstvo cheeseburger. Sir ide u gotovo svaki sendvič, bilo da je Cheddar, Monterey Jack, Classic American ili neki drugi. Cheese-cake je omiljena poslastica.

Ovo nužno nije loša stvar. Ima ljudi koji se lako naviknu na ove ukuse. I slatkasto i sirasto je njami, i svakako nešto čemu je lako prilagoditi se. Mi smo ipak, s druge strane, poklonici klasične fete ili zlatarskog sira, dok od peciva preferiramo somune. A ti ćeš već osetiti šta je lepše za tvoje nepce.

U sledećem blog tekstu ćemo te posavetovati šta moraš da probaš kad odeš u Ameriku. Veruj nam, vredeće pročitati ga i ispoštovati preporuke. Očekuj ga već sledeće nedelje.