Golubi pismonoše su odavno izgubili svoja radna mesta i sad možda cvrkuću na Twitter-u u okviru novih zaduženja. Zato ćemo, kroz ovaj tekst, pokušati da vam bar makar malo približimo različite mogućnosti i načine kako da se svojim brižnim roditeljima javite da ste živi i zdravi i da danas morate sami da namestite krevet i spremite sebi doručak.

Jedno od najčešćih pitanja koje se svakako nameće odmah nakom dolaska na Američko tlo je: „Kako doći do interneta?“. S tim u vezi imamo dosta lepih i ohrabrujućih vesti za vas. Da, moći ćete bez problema da vaše prve slike iz Amerike objavite na instagramu. Da stavite status na fejsu ili da se javite video pozivom roditeljima i prijateljima da ste upravo sleteli. Evo i kako da sve to uradite, to jest kako da internet ponovo poteče kroz krvotok vašeg telefona.

J1 SIM

Kada smo uvideli potrebu naših studenata za kupovinom telefonskih kartica, u saradnji sa sponzorkom agencijom iz Amerike, pronašli smo veoma praktično rešenje. Stoga danas svim studentima koji dobiju vizu poklanjamo J1 studentske kartice za mobilne telefone koje dobijaju već u Srbiji.

E sad, šta će vam kartica u Srbiji? Zapravo i nemate neke koristi od nje ovde. Ali ono što je fenomenalna vest je da J1 karticu možete online aktivirati iz Srbije. Tako će vam sve njene pogodnosti biti dostupne istog trenutka kada u Ameriku sletite. Na samom sajtu, možete izabrati i mesečne planove koji vam odgovaraju. Obzirom da mobilni operateri u Americi već dugo primenjuju pravila poslovanja koja su se kod srpskih operatera pojavila tek nedavno, vašu odluku baziraćete samo na činjenici koliko vam je interneta mesečno potrebno. Pozivi i poruke su uglavnom u svakom paketu neograničeni.

Ponuda počinje od 25$ za neograničene pozive i poruke ka svim mrežama. Osim toga tu je i 2GB interneta po 4G LTE brzini. Nakon što potrošite ta 2GB moći ćete da koristite internet po brzini od 128kbps. Ova cena važi samo ukoliko paket aktivirate za minimum 2 meseca. U suprotnom, cena za samo jedan mesec je 35$. Za prosečnog korisnika koji neće provoditi previše vremena na You Tube-u sasvim dovoljno. Za zahtevnije korsinike kojima je sloboda na internetu od velikog značaja, paket sa neograničenim internetom dolazi po ceni od 45$. To je cifra ukoliko kupujete paket za minimum dva meseca. U suprotnom, samo mesec dana slobode na internetu koštaće vas 55$.

Wi-Fi na aerodromu

Putovanje do Amerike uglavnom je organizovano sa jednim ili najviše dva presedanja. Dobra vest je da najveći broj aerodroma u Evropi a i u Americi nudi besplatan internet. Dakle, čak i ako ne kupite na vreme svoj plan na J1 kartici, svakako ćete moći da svojim najbližima javite da ste uspešno sleteli ili da nastavljate dalje sa svojim putovanjem. Nekada se može desiti da je korišćenje interneta na nekom od aerodroma vremenski ograničeno. To je doduše retkost.

T-Mobile, Verizon, At&T, Sprint…

Ukoliko ste se odlučili da se za kartice snalazite sami u ponudi je veliki broj različitih operatera. Cene i kvalitet su veoma različiti. Najjeftinija ponuda dolazi iz T-mobile-a, ali se iz dosadašnjeg iskustva pokazalo da ovaj operater nudi možda i najlošiju pokrivenost internetom. Daleko od toga da će vam rečenica „čekaj da se mrdnem loš mi je signal“ postati svakodnevnica, ali se nećete ni previše usrećiti kvalitetom koji ona nudi. Što bi mi u Srbiji rekli „koliko para, toliko muzike“, ovoga puta u bukvalnom smislu ako vam je slušanje muzike na telefonu prioritet. Pored toga, T-Mobile nudi i popuste za kupovinu više kartica odjednom. Stoga, ako se sa drugarima organizujete da zajedno kupite kartice, možete dobiti zaista povoljan „deal“. Iz našeg iskustva ovo je najčešće best buy opcija.

Ukoliko se ipak odlučite za najkvalitetniju varijantu, svakako da će Verizon biti vaš najbolji prijatelj. Operater koji u ponudi ima najskuplje pakete i tarife svakako će opravdati svoje cene. Budite sigurni da vam signal neće nedostajati čak i na najnepristupačnijim lokacijama. Što se tiče ostalih operatera, prepustićemo vam da sami istražujete i sami kreirate svoju listu najboljih opcija.

Xfinity

Ako vam pozivi i poruke nisu prioritet i ukoliko vam je na telefonu neophodan samo internet, svakako se možete pretplatiti na xfinity. Ukoliko bi povukli paralelu sa nekom sličnom uslugom u Srbiji, to bi svakako bio UniFi, odnosno SBB zona. Ceo sistem funkcioniše po principu hotspot-ova tako što vam je internet dostupan na tačno određenim lokacijama, kojih je što se xfinity-ja tiče zaista mnogo. Na njima se putem wi-fi antene bilo kog vašeg uređaja logujete i „kačite“ na net.

Nedostatak ove vrste usluge je što nećete imati internet uvek i svuda gde vam je to potrebno kao što je to slučaj sa sim karticama. Iz iskustva, studenti ovu uslugu najčešće koriste kroz „xfinity one hour complimentary hour pass“. On se uzima kada je potreban brz internet na par minuta koji je potpuno besplatan ili u stanu, ukoliko im se apartman nalazi u xfinity zoni. Besplatan sat xfinity interneta se resetuje na mesečnom nivou.

Komša ima dobar net

Nije redak slučaj da ćete pored sebe imati suseda koji ima fenomenalan Comcast ili Verizon internet i dobru volju da sa vama podeli svoju lozinku za wi-fi. Kako bi ostvarili ovu pogodnost svakako je neophodno da zakucate na komšijina vrata ili ga u prolazu pitate da li je voljan da sa vama podeli internet. Naravno, predstavite se i učinite to vrlo učitivo i ljubazno. Podrazumeva se da na komšinom netu nećete skidati torent fajlove koji su u Americi zabranjeni. Inače, njihovo korišćenje je podložno i krivičnom gonjenju. Takođe nećete download-ovati neke druge ogromne fajlove koji bi usporili internet svim korisnicima.

Bleja ispred Leasing Office-a

Kada ste iscrpeli sve mogućnosti i niste uspeli da se nakačite na internet, poslednja opcija vam je svakako Leasing Office. To je kancelarija u kojoj radi menadžment naselja u kojem živite. Možda vam ovo deluje čudno, obzirom da je u Srbiji takva praksa retkost. U Americi svako iole ozbiljno naselje poseduje Leasing Office u kome pored zaposlenih, možete da boravite i vi. Možete da koristite njihovu teretanu, računare koji su za to namenjeni, sto za bilijar ili neku drugu vrstu zabave, štampač i naravno, gle čuda, njihov Wi-fi. Ovo je svakako jedna od retkih opcija koja vam pored Wi-fi signala nudi i mogućnost da se družite sa poznanicima koji su u istom problemu ?

Studenti se najčešće odlučuju za kombinaciju više servisa odjednom što svi zapravo radimo i u Srbiji. Tržište mobilnih operatera i internet provajdera u Americi svakako donosi par novina. Mi smo sigurni da ćete se uspešno snaći i odabrati prave opcije koje će zadovoljiti vaše kriterijume. I nadamo se da ćemo vam u tom izboru ovim tekstom makar malo pomoći.