Ako je neki grad na planeti stecište čitavog sveta, sabirni centar za sve kulture i stecište dešavanja onda je to zasigurno New York. Sama ova činjenica dovoljan je razlog za svakog studenta na Work and travel programu da poseti Veliku jabuku i otkrije makar delić čudesa koja se kriju iza Kipa slobode.

Koji god motiv za odlazak do New Yorka da imate, budite sigurni da će vaša očekivanja biti ispunjena, a ovde vam pretstavljamo 5 najčešćih izgovora za posetu ovom megalopolisu.

New York i arhitektura

Ako ste ikada pogledali neki video iz New Yorka možda ste primetili ljude podignutih pogleda. Ne, nije u pitanju neki superheroj niti neobičan avion na nebu. Radi se o arhitekturi, predivnoj arhitekturi koja krasi ovaj grad. Bez obzira da li se radi o starijim ili objektima novijeg datuma, kreativna strast kojom odišu i njihov dizajn ostaviće vas bez daha. Želite da vidite zgradu koja štrči više od 500 metara uvis? Možda crkvu koja već dva veka odoleva urbanizaciji? New York je pravo mesto za to.

Hrana za sve ukuse

Privlači vas kineska, tajvanska, uzbekistanska ili neka druga baš egzotična kuhinja? U New York –u nema da nema. Ovaj grad je meka za sve sladokusce, ali i za kuvare sa svih krajeva sveta. I što je najlepše, hranu po svom ukusu možete naći u svakom delu grada i u svako doba dana ili noći.

Gluma i pozorište

Broadway i njegova pozornica mesto su rođenja mnogih velikih glumačkih zvezda tokom poslednjih 100 godina. U pozorišnom distriktu imate priliku da sretnete i upoznate ljude koji će uskoro postati slavni, ali se nemojte začuditi ako naletite na već poznate ličnosti. Naravno, Broadway jeste najčuveniji, ali vredi posetiti bilo koje pozorište u ovom gradu kako bi se osetio pravi dah njujorških artista.

Raznovrsnost kultura

Kao dom za ljude sa svih krajeva sveta New York je pravi ekstrakt različitih kultura. Posetite bilo koje ćoše na Menhetnu i pronaćićete duboke tragove različitih zemalja koje su napravili došljaci ostvarujući svoj “Američki san”.

Za samo 20 minuta lagane šetnje proputovaće te od Italije do Kine i upiti vekove istorije u sebe.

Iskustvo

Od trenutka kada uđete u New York postaće vam jasno da ste se obreli u jednom potpuno novom svetu. Zašli ste u drugi način života. Ovo je možda jedino mesto na svetu gde vam metro može isplanirati čitav dan (svidelo vam se to ili ne), gde se parade održavaju svakog dana, a sve što želite nalazi vam se na dohvat ruke.

Na vama je samo da posetite New York i uberete svoju jabuku.