U prošlom blog tekstu smo pisali kako je COVID-19 uticao na Work and Travel program prošle godine, tj. 2020. Tada smo obećali i da ćemo pisati malo detaljnije o programu u 2021. godini. Da ne bi mnogo širili priču, najlakše je da u ovom tekstu odgovorimo na 2 najčešće postavljena pitanja studenata o Work and Travel programu 2021.

1. Hoće li biti programa 2021?

Da, hoće. Tačnije svi čvrsto verujemo u to. Počev od nas u agenciji, preko poslodavaca u Americi, do samih zvaničnika Ambasade. Ne veruješ nam na reč? Pogledaj “lajv” sa oficijelne Facebook stranice U. S. Embassy Belgrade gde zvaničnici Ambasade odgovoraju na pitanja studenata vezana za Work and Travel program i studentske vize. I jasno nam stavljaju do znanja da se planira otvaranje intervjua za J-1 vize čim situacija to dozvoli. Naravno, niko u ovim nepredvidivim vremenima ne može ništa da garantuje 100%, ali sva dešavanja u svetu i našoj zemlji govore u prilog tome da ćeš moći bezbrižno da se upustiš u Work and Travel avanturu 2021.

OK, a šta je sa zabranom izdavanja viza koju je propisao Tramp, pitaš se? Ni to ne treba da te brine. Pod broj jedan, Presidential Proclamation 10052 važi do 31. marta 2021. (ako je nova administracija ne ukine i ranije). Dakle, biće nevažeća dosta pre tvog polaska u Ameriku. Pod broj dva, ono što je još bitnije, čak i da dođe do produženja ove uredbe, naš američki saradnik, naša sponzorska agencija, je član U.S. Chamber of Commerce-a, a članstvo u ovoj ogranizaciji znači da se uredba ne odnosi na nas. Razlog je jednostavan – U.S. Chamber of Commerce zajedno sa svojim partnerima je dobio spor protiv ove odluke na sudu. Tako da ni sa te strane nema brige.

2. Hoće li biti posla u Americi ovog leta?

Sve ovo gore je lepo znati, ali i dalje te brine šta ako odeš a nema posla? Cela planeta je stala, šta ti garantuje da neće tako biti i u Americi? Umesto da te ubeđujemo i odgovorimo na ovo, hajde da ti prvo postavimo jednostavno pitanje: gde ste ti i tvoji prijatelji bili ovog leta? U Grčkoj ili Crnoj Gori? Teško… Pre će biti na Adi. Ili na selu. Možda u Vrnjačkoj Banji. Ili na Zlataru. Biciklima ste vozili rute po Srbiji. Ili nešto ovome slično.

E, pa tako je bilo i u Americi. Amerikanci nisu mogli na putovanja po Evropi. Na krstarenja Pacifikom. Ostali su u svojoj zemlji, i uživali u njenim lepotama, baš kao i ti. Sedeli su na bazenu u svom community-ju i sunčali se dok je na njih motrio njihov lifeguard. Ili su bili u prelepom Ocean City-ju i šetali jedinstvenim boardwalk-om, gde su seli u jedan od restorana i uživali u hrani i mirisu okeana. Otišli do New York-a. Ili se vozili rutom 66… Dakle, kao i u Srbiji, u Americi je cvetao domaći turizam. Za sve sezonske radnike je bilo puno posla. Ništa manje se ne očekuje ni ove godine.

Zaprati nas na Facebook-u i Instagram-u, tu ćemo objaviti još neke zanimljive tekstove, fotografije i videe koji će te uveriti u sve ovo. I otkloniti ti svaku sumnju u to da li treba da se prijaviš na program. Treba. I nemoj da čekaš da neko drugi zauzme posao koji je stvoren za tebe. Javi nam se već danas, naš kontakt je ovde.