Ideš na Work and travel program za studente i spremaš se da odeš u Ameriku? Međutim, znaj da stvari tamo funkcionišu malo drugačije nego li u Srbiji. Čak se razlikuju od mesta do mesta. Zapravo jedina konstanta u Americi jeste promena.

Kako bi se lakše snašao svaki student koji se prijavio na Work Abroad trebalo bi da zna sledeće:

Amerika zemlja velika

Studenti na Work and Travel programu, logično, rade i putuju po SAD. Međutim, često se dešava da zaborave koliko je Amerika velika zemlja. Ne zaboravite da su to Sjedinjene američke države i da su sačinjene od 50 država.

Dakle, ako želite da posetite dve lokacije na suprotnim obalama, biće vam potrebno podosta vremena za putovanje.

24/7

Šta god da vam je potrebno, od sendviča do nove košulje, u većim gradovima možete naći prodavnicu koja to ima i to u bilo koje doba dana ili noći. Dovoljno je da se malo raspitate kod prolaznika.

Ako prolazite kroz manja mesta, nije loše da napravite planove unapred za svaki slučaj jer se može dogoditi da jedino što radi jeste benzinska pumpa. Možda ni ona. Zato bolje malo proguglajte pre puta.

Napojnice su normalna stvar

Naročito ukoliko radite posao konobara, kurira ili neki sličan, napojnice će biti odličan izvor zarade. Uobičajena napojnica je 10% od računa, ali ako ste ljubazni i predusretljivi, možete je i duplirati.

I ne, nije potrebno da tražite napojnicu. Amerikanci je daju kao podrazumevanu stvar.

Različit metrički sistem

Ako nekoga pitate koliko je nešto daleko, ne očekujte da će vam dati razdaljinu u kilometrima. Amerikanci koriste milje, na to se morate navići. Visinu izražavaju u stopama, dok se težina izražava u funtama, a temperatura u Farenhajtovoj skali.

Za lakše snalaženje koristite konvertor na mobilnom telefonu.

Amerikance ne zanima previše ostatak sveta

Amerikanci su, generalno, vrlo druželjubivi i lako se sa nekim možete upustiti u konverzaciju, kako na ulici, tako i u nekom baru ili restoranu. Međutim, kada odgovorite na pitanje odakle ste, ne treba da vas iznenadi brkanje Srbije i Sibira.

Ovde budite malo strpljiviji, ne pokazujte iznenađenje nepoznavanjem država u Evropi i budite svesni da ni vi, možda, ne znate da pobrojite i pronađete na mapi svih 50 SAD.