U duhu prazničnog raspoloženja rešili smo da te malo edukujemo o najvećim praznicima u SAD. Jer za vreme svog boravka kao Work and Travel učesnik imaćeš priliku da prisustvuješ nekim od njih. Svi znamo za novogodišnje i božićne praznike. Svi slavimo Dan zaljubljenih i Dan žena. Ali Amerikanci imaju i još nekoliko praznika za koje ne znaju mnogi. Mada polako i ostatak sveta prihvata mnoge od njih, jer su specifični na svoj način. Osvt ćemo napraviti samo na najpopularnije, jer ih je zaista mnogo. Krenimo hronološki.

Nova godina

I u Americi kao i maltene svuda u svetu Nova godina se slavi 1. januara. Odbrojavanje u ponoć, vatrometi, žurke, svega ima kao i svugde za doček. Ono što nema nigde osim u Americi (tačnije na Times Square-u u Njujorku) je čuveni Ball Drop. Ovo je tradicionalna manifestacija na kojoj milioni ljudi odbrojavaju poslednje sekunde stare, i dočekuje novu godinu, dok ogromna džinovska lopta polako pada sa vrha građevine One Times Square. Tradicija je počela 1907. i od tada se Ball Drop održava svake godine do dana današnjeg (izuzev 1942. i 1943. kada se nije slavilo zbog Drugog svetskog rata). Impresivno zar ne?

Super Bowl Sunday

Najveći nezvanični američki praznik se odigrava prve nedelje februara. Verovali ili ne, u pitanju je finale najpopularnijeg američkog sporta – američkog fudbala tj. NFL-a, i to je čuveni Super Bowl Sunday. Tada se veliki broj porodica i prijatelja okupljaju zajedno i gledaju ovaj tradicionalno najgledaniji TV događaj. Na ovaj dan se pojedu neverovatne količine hrane i pića. Na stolu su brojni američki specijaliteti o kojima smo ranije pisali. Polovina američke populacije ga na kraju radosno proslavi zbog pobede svojih favorita. Druga polovina nešto manje radosno završi zbog poraza svog tima, ali svakako zadovoljno i srećno punih stomaka i lepih uspomena sa druženja.

Saint Patrick’s Day

Iako ovo nije zvanični američki praznik, veliki broj Amerikanaca 17. marta slavi Saint Patrick’s Day (naročito onih koji imaju iole irskog porekla u sebi, što je veliki broj Amerikanaca koji žive na istočnoj obali). Sveti Patrik je bio irski misionar i biskup koji je progalšen svecem čuvarom Irske. Ovaj praznik slavi irsko i irsko-američko kulturno nasleđe, apsolutno svi se oblače u zeleno, igraju, pevaju irske pesme i piju nenormalne količine alkohola (pre svega piva). U Americi se slavi od 18. veka i jako je zabavno biti na ulicama nekog od većih amerićkih gradova na ovaj dan.

Easter

Većina Amerikanaca slavi katolički Uskrs. Uskrs nikada ne pada na isti dan, već se slavi između 22. marta i 25. aprila, a u zavisnosti od lunisolarnog kalendara. Ovo je dan kada najveći broj Amerikanaca poseti crkvu i slavi vaskrsenje Isusa Hrista. Najsrećniji hrišćanski praznik se u Americi obeležava velikom gozbom, kada uskršnji zeka deli slatkiše i kada se (kao i kod nas) farbaju jaja.

Memorial Day

Ovo je jedan od najvećih državnih praznika u Americi i slavi se poslednjeg ponedeljka u maju. To je dan kada se obeležava počast poginulim vojnicima od građanskog rata do danas. Za tebe kao Work and Travel studenta je naročito značajan jer je ovo nezvanično i početak letnje sezone kada ćeš krenuti sa radom. Na primer, sezona na bazenima za spasioce počinje baš na taj Memorial Weekend, i od tada krećeš da zarađuješ svoj prvi Work and Travel dollar 🙂

Independence Day

Dan nezavisnosti se u Americi praznuje 4. jula. Ovo je definitivno najpopularniji državni praznik u SAD. Slavi se 4. jul 1776. kada je Amerika proglasila nezavisnost od Velike Britanije potpisivanjem Deklaracije o Nezavisnosti. Ovo je dan kada ćeš moći da uživaš u sjajnim vatrometima po kojima je praznik poznat. Tu su i roštilji, karnevali, piknici, koncerti, vašari, bejzbol… Ponešto za svakoga.

Labor Day

Dan rada se u SAD-u ne slavi 1. maja kao svuda u svetu. Amerikanci Dan rada praznuju prvog ponedeljka u septembru. Za tebe je ovo bitno jer ovaj dan nezvanično označava i kraj letnje sezone. Škola uskoro počinje, i dani postaju hladniji. Spasiocima je ovo poslednji dan rada na bazenu, a i mnogim drugim sezonskim poslovima ovo znači kraj sezone. Dakle, vreme je da se pakuješ i planiraš svoje putešestvije dok ti traje “grace period”. Takođe, ovo je dan (odnosno vikend) kada su u američkim radnjama cene snižene enormno, tako da ti preporučujemo i da dok si tamo iskoristiš “Labor Day Sale” i nakupuješ cool stvarćice po smešnim cenama. Od igle do lokomotive. Ili bolje od iPhone-a do AirMax-ica 🙂

Halloween

31. oktobra se u Americi slavi Dan svih svetaca, poznatiji kao Halloween. Iako je praznik potekao od drevnih Kelta, i označavao kraj keltske nove godine, pop-kultura ga je preobrazila u jedan od zanimljivijih dana u godini. Tada se mladi maskiraju u jezive maske, nose izrezbarenu bundevu koja svetli iznutra i iznuđuju poslastice po komšiluku 🙂 Ovo je još jedan od najpopularnijih američkih praznika, a polako dolazi i kod nas sa novim generacijama. Naročito su zanimljive Halloween žurke i maskenbali, i nezaboravan provod sa njih.

Thanksgiving

Četvrtog četvrtka u novembru Amerikanci slave Dan zahvalnosti, čuveni Thanksgiving. Prvi Dan zahvalnosti su slavili još davne 1621. prvi doseljenici – pilgrimi, kada su želeli da se zahvale Bogu na uspešnoj jesenjoj žetvi na novom kontinentu. Ovo je dan darivanja i milosrđa. Jedino je nemilosrdan prema jadnim ćurkama jer se na ovaj dan pojede oko 46 MILONA ćurki. Gotovo petina ćuretina koja se konzumira tokom cele godine. Nekoliko srećnih ćurki je bilo “pomilovano” od strane američkih predsednika, i umesto na prazničnoj večeri bile su poslate u zološki vrt. Većina njih završi u rerni “bez pardona” 🙂

Black Friday

Još jedan nezvanični američki praznik je “crni petak”. Ovo je petak posle Dana zahvalnosti, i predstavlja početak takozvane božićne shopping sezone. Na ovaj dan ćeš u Americi naići na zaista neverovatne popuste. Ne tako retko, na ovaj dan dolazi do tuče u prodavnicama oko nekog artikla koji je na popustu. Mislili ste da je otvaranje Lidla bila senzacija. E pa onda ovom treba da prisustvujete 😀 Na ovaj dan Amerikanci potroše milijarde dolara, i stvarno se isplati biti u Americi na Black Friday. Ako imaš priliku uveri se i ti 🙂

Christmas

Za kraj poslednji veliki praznik u godini – Božić. Nema potrebe da pišemo detaljnije o najvećem hrišćanskom prazniku. Želimo samo da ti skrenemo pažnju da se katolički Božić praznuje upravo danas, 25. decembra, pa koristimo ovu priliku da svim prijateljima katoličke veroispovesti čestitamo praznik. Mir Božji, Hristos se rodi. Provedite ove praznike u zdravlju i veselju. Veliki pozdrav do sledećeg pisanja.