Jedna od najbitnijih stavki Work and Travel programa je, po nama, putovanje. Pa kada si već na Američkom tlu, red je da malo upoznaš Ameriku i proputuješ tom velikom zemljom. Površina SAD uopšte nije mala, pa želimo da ti skrenemo pažnju na naša iskustva i da ti u ovom članku približimo detalje vezane za prevoz kroz Sjedinjene Američke Države. Način transporta u SAD-u će zavisiti od destinacije koju hoćeš da posetiš tokom ili nakon završetka programa. Uglavnom su ti za sve destinacije dostupni svi vidovi transporta. Moći ćeš da biraš kako želiš da putuješ. U narednim pasusima pokušaćemo da ti damo neke smernice. Pre svega kako da što lakše odabereš svoj prevoz i, naravno, prođeš što jeftinije.

Uber

Fenomenalna aplikacija koja se pojavila na tržištu Amerike (a gde bi drugo) još 2009. godine. Predstavlja paralelu taksi prevozu. Sedište kompanije je u San Francisku i od svog osnivanja donela je revoluciju u transportu na kratkim relacijama kroz velike saobraćajne gužve.

Ogromna prednost Ubera je što je značajno jeftiniji od taksija i što je vreme čekanja znatno manje. Osim toga, imaš mogućnost da kroz samu aplikaciju pre zakazivanja vožnje vidiš cenu svoje vožnje kao i vreme čekanja. Nema telefonskih poziva i možeš da biraš koju vrstu vozila želiš. Ukoliko vas ima maksimalno 4, izabraćeš UberX. Međutim, ukoliko krećete na neku žurku, što je često slučaj sa studentima u Americi, i ima vas do 6, izabraćeš UberXL. Takođe je na raspolaganju i UberBLACK koji ti daje mogućnost prevoza u luksuznom automobilu. Tu je i UberPOOL gde ćeš se možda voziti sa ljudima koje ne poznaješ, ali su vam destinacije i rute slične.

Ova vrsta prevoza je veoma popularna i biće ti od velikog značaja za vreme trajanja tvog
radnog dela programa kada ti zatreba kratak prevoz od tačke A do tačke B u okolini mesta u kome ćeš živeti. Naravno, moći ćeš da koristiš Uber i tokom turističkog dela programa na teritoriji cele Amerike umesto taksija. Aplikacija je prilično jednostavna. Jedini nedostatak za studente je činjenica da je nemoguće vožnju platiti kešom. To može da bude problem u prvih par nedelja programa, dok ne dobiješ platnu karticu ili ne otvoriš račun u banci. Naravno, ukoliko ti se ideja Ubera ne dopada, možeš koristiti i taxi, ili neku drugu aplikaciju sličnu Uberu, kao što je Lyft.

Turo Car Rental

Još jedna sjana aplikacija takođe je razvijena 2009. godine, ovoga puta u Bostonu. Donosi ogromne pogodnosti kada je u pitanju rentiranje automobila u Americi na jedan sasvim novi i drugačiji način. Zamišljena kao rent-a-car opcija, Turo aplikacija ti omogućava da rentiraš automobil direktno od vlasnika vozila i na taj način izbegneš preskupe i komplikovane procedure u tradicionalnim rent-a-car kompanijama poput Enterprise-a, Hertz-a i drugih. Daleko od toga da ti za rentiranje auto preko Turo aplikacije neće trebati malo živaca, ali će te aplikacija poštedeti popunjavanja papirologije, čekanja i odlaska u rent-a-car. Cene su znatno popovoljnije, a izbor vozila je praktično neograničen. Od Forda niže klase za 23$ dnevno do Poršea 911 za 510$ dnevno.

Studenti se za ovu vrstu prevoza najčešće odlučuju tokom turističkog dela programa kada žele da putuju automobilom. Doduše, ne-retko se odlučuju i za „besne“ automobile kada odabir automobila nije vezan za putovanje već za adrenalin. Biće ti potrebna kreditna ili debitna kartica, a za vožnju po Americi i rentiranje automobila (u većini state-ova) dovoljna ti je vozačka dozvola iz Srbije. Ukoliko ti se ipak ova ideja ne dopada, uvek se možeš da se odlučiš za tradicionalne rent-a-car kompanije.

Prevoz autobusom

Kao i u Srbiji, prevoz autobusom u Americi je dostupan po prilično niskim cenama. Pravila tržišta su doduše nešto drugačija. Ukoliko u Srbiji kupuješ autobusku kartu od Beograda do Niša, cena karte će uvek biti ista. U Americi je sasvim drugačiji slučaj. Ukoliko planiraš putovanje i odlučiš se da kupiš autobusku kartu bar mesec dana ili dva unapred, sasvim je sigurno da ćeš platiti jeftinije. Ako, pak, kupuješ autobusku kartu od danas za sutra – platićeš je dosta skuplje. Pa tako, na primer, povratnu kartu od Washington DC-a do Njujorka možeš kupiti za 10$ ili za 60$.

Najpoznatija kompanija koja se bavi autobuskim prevozom u Americi sa ogromnom tradicijom je Greyhound. To te naravno ne ograničava da na internetu pretražiš i druge prevoznike koji nude bolju uslugu ili jeftiniju cenu. Karte možeš kupiti i platiti preko interneta, a sve detalje putovanja možeš videti odmah online. U najvećem broju slučajeva tokom putovanja biće ti dostupan internet u autobusu.

Studenti se za ovu vrstu prevoza odlučuju najčešće tokom turističkog dela programa kada žele da posete određenu destinaciju u Americi koja nije previše udaljena od njihovog mesta boravka. Naša preporuka je da autobuski prevoz koristiš za destinacije koje su od mesta boravka udaljene najviše 400 – 500 kilometara.

Prevoz avionom

Jedan od najmosovnijih i najsigurnijih vidova transporta u Americi svakako je prevoz avionom. U proteklih par godina ovaj vid prevoza beleži konstantan rast po svim kriterijumima. Veliki broj avio prevoznika na tržištu Amerike donosi prilično povoljne cene, pa se ovaj prevoz svakako preporučuje kako za bliže destinacije, tako i za destinacije koje su u Americi udaljene par hiljada kilometara poput putovanja sa istočne na zapadnu obalu i slično. Kupovina karata je prilično jednostavna i naravno dostupna online. Za ovo će ti biti potrebna kreditna ili debitna kartica. Za samo putovanje dovoljan ti je pasoš. Broj aerodroma u Americi je veliki, pa za svaku destinaciju imaš veliki izbor letova.

Studenti se za ovaj vid prevoza najčešće odlučuju tokom turističkog dela programa. Posebno treba obratiti pažnju na dodatne troškove prilikom kupovine karata, kada se odlučuješ koliko prtljaga želiš da poneseš. Naravno da su karte jeftinije ukoliko ih kupuješ par meseci unapred. I naravno da ćeš manje novca potrošiti ukoliko nemaš, ili imaš malo prtljaga. Za sve ostalo možeš doplatiti ili platiti skuplje na samom početku.

Metro

Sistem metroa u Americi zastupljen je u svim većim gradovima i nudi tačan i siguran prevoz po poprilično jeftinim cenama tokom cele sezone. Studenti ga često koriste svakodnevno tokom radnog dela programa, kada metroom putuju na posao ili u razgledanje obližnjeg grada.

Ono što je karakteristično za metro u Americi je da je ceo sistem povezan sa gradskim autobuskim prevozom. Tako za vožnju metroom i za vožnju gradskim prevozom koristiš samo jednu karticu koju možeš kupiti na bilo kojoj stanici i na njoj uplaćivati novac. Karticu provlačiš i na ulaznoj i na izlaznoj stanici. Na izlaznoj stanici ti se sa kartice skida novac jer se tada određuje i vreme i ruta putovanja. Naša preporuka je da na vreme uzmeš svoju kartice već na startu sezone. Molimo te da ne pokušavaš da se provlačite kroz rampe na stanicama kako bi uštedeo/la par dolara. Kontrole su rigorozne a kazne drakonske.

Pitaj supervizora 🙂

Obzirom da smo jako ponosni na činjenicu da smo jedina agencija u Srbiji koja šalje svoje zaposlene u Ameriku sa studentima, nije mali broj slučajeva u kojima smo se našli u nevolji našim studentima. Nekad smo ih i vozili na žurke, u obilazak grada ili, ne daj Bože, u bolnicu. U određenim situacijama svakako da nas ili tvog supervizora ili menadžera možeš zamoliti za prevoz ukoliko je to neophodno. Takođe moramo i da te zamolimo da ovu mogućnost ne zloupotrebljavaš 🙂