Pre puta

Dobra priprema za put značajno će vam olakšati boravak i rad u SAD nakon prijave na Work and Travel poslove za studente u Americi ili Lifeguard posao u SAD.

Pre svega preporučujemo da se raspitate koja je dozvoljena težina, količina i dimenzije prtljaga.

Postoje dve vrste prtljaga: ručni prtljag koji unosite sa sobom u avion i prtljag koji čekirate na aerodromu i koji preuzimate tek na odredištu. Važno je znati da ukoliko presedate iz aviona u avion, npr. u Parizu, prtljag ne preuzimate tada, već tek kada stignete u SAD. Takođe, određene tečnosti se mogu nalaziti u prtljagu koji se čekira, dok u ručnom prtljagu ne smete imati tečnost čija je zapremina veća od 100 ml. Sve tečnosti moraju biti zapakovane u zip bag kesice, koje možete naći na aerodromu. Radnici na proveri ručnog prtljaga će zatražiti od vas da te tečnosti izvadite van torbe, laptop iz futrole, a moguće je da će od vas biti zatraženo da skinete sat, kaiš ili čak cipele, dok ne prođete kroz skening kapiju.

Air France, KLM ili DELTA kojim će te leteti ukoliko se odlučite za neku od naših ponuda, dozvoljava dva komad čekiranog prtljaga ne težeg od 23 kg i ne većih dimenzija zbirno od 158 cm (d+š+v).

Dozvoljena težina, količina i dimenzije ručnog prtljaga su:

  • jedan komad ručnog prtljaga čije su dimenzije 55 cm (d) x 35 cm (š) x 25 cm (v) – uključujući drške, točkiće i džepove;
  • jedna ručna torba ili torba za laptop; oba  komada zbirne težine manje od 12 kg.

Poželjno je na sve torbe staviti ID tag-ove koji se mogu naći na aerodromu, na kojima će se nalaziti vaše ime, prezime, email, adresa i broj telefona. U ručni prtljag treba spakovati stvari koje će vam u slučaju gubitka prtljaga omogućiti  nesmetano snalaženje dok se vaš prtljag ne pronađe, za šta obično treba par dana. Ovi slučajevi su zaista retki, ali se dešavaju. Dokumenta, novac, sve vrednosti treba držati sa sobom. Još jednom vam naglašavamo da u ručni prtljag osim pasoša stavite i DS-2019 (oba dokumenta su posle viziranja u DHL-u ako vam je odobrena Viza, odakle ih preuzimate), jer bez njih ne možete poleteti za SAD. Ukoliko je vaš prtljag trajno izgubljen avio kompanija će vam nadoknaditi štetu ali do određenog iznosa. U slučaju da se gubitak prtljaga desi prijavite ga odmah na šalteru kompanije sa kojom ste leteli, i moguće je da će prtljag biti pronađen i poslat vam na adresu koju ste im ostavili, ili ćete dobiti određenu sumu novca na ime  obeštećenja za privremeni gubitak prtljaga. Napravite fotokopije svih dokumenata, pasoša, J1 Vize, DS-2019 formulara, SEVIS potvrde i radne ponude, ili ih skenirajte i postavite na vas email nalog.

Uvek budite na aerodromu dva sata pre leta i čekirajte se što je pre moguće. Voda, kafa i sokovi biće služeni nekoliko puta u toku leta, a na prekookeanskim letovima imaćete obrok i užinu. Pića na svim letovima su besplatna.