U Americi

Prvi susret sa SAD

Naš savet je da se odmah po dolasku obavezno javite roditeljima odnosno vama bliskim osobama, jer je prirodno da su oni u još većem šoku od vas samih. Preporuka je da ponesete telefon iz Srbije, sa pre-paid brojem radi kontrole troškova,  jer je uvek korisno da možete da pošaljete poruku u bilo kom trenutku, dok se ne snađete za internet ili telefon.

U zavisnosti od toga za koji posao ste se opredelili, nakon sletanja na aerodrom čekaće vas predstavnik firme za koju radite ili ćete dobiti instrukcije kako da do poslodavca dođete. Ukoliko ste se odlučili za kompaniju Continental Pools Inc. i za posao lifeguard-a, predstavnik kompanije će vas sačekati na aerodromu i odvesti do trening kampa i, kasnije, vašeg apartmana, gde ćete obično imati bar 2 dana da se smestite i prilagodite. Tu ćete dobiti dalje informacije od svog supervizora o obuci ukoliko je niste prošli u Srbiji ili o početku rada, biće vam pokazan vaš bazen i dobićete sve potrebne instrukcije o svemu što se tiče vašeg života i rada u Americi. U velikoj većini slučajeva supervizori su iz Srbije, ljudi koji preko naše agencije idu više godina zaredom i koji su u kompaniji napredovali. Ako radite za nekog drugog poslodavca, nakon dolaska ćete mu se javiti i ubrzo će biti organizovana obuka za obavljanje posla koji ćete raditi u toku leta.

Smeštaj

Opet, zavisno od poslodavca za koga se opredelite biće vam obezbeđen različit vid smeštaja u SAD. Cena zavisi od lokacije. Može biti besplatan, ali i koštati više od 100$ nedeljno.

Ako radite kao spasilac na bazenu, obično su apartmani koji se rentiraju  za vas dvosobni, sa trpezarijom sa stolom i stolicama, dnevnom sobom sa garniturom za sedenje i stočićima, kupatilom sa tuš kadom i kuhinjom u kojoj se osim šporeta i frižidera nalaze mikrotalasna rerna i mašina za pranje sudova, poseduju centralni klimatski uređaj, tepihe, telefon i u zavisnosti od apartmana i veš mašinu i mašinu  za sušenje. Telefon kao ni bilo kakvi računi se ne plaćaju posebno već su uračunati u fiksnu stanarinu koja se odbija od paycheck-a (plate). Međutim sa ovih telefona se ne mogu obavljati razgovori sa inostranstvom tako da ukoliko želite da sa fiksnog telefona zovete Srbiju, moraćete da kupite posebnu karticu sa pin kodom o kojoj će u nastavku biti reči. U okviru naselja u kojima ste smešteni, najčešće ćete i sami imati bazen, teretanu, salu za bilijar ili privatni bioskop. Takođe, svaki od apartmana dobija paket sa posuđem, priborom za jelo, čašama i svim što će vam biti potrebno. Svako pojedinačno će dobiti paket koji sadrži posteljinu – čaršav, prekrivač, jastuk, jastučnicu i set peškira tako da o takvim stvarima ne morate brinuti ili ih nositi iz Srbije. Uniformu ćete dobiti kada prođete obuku ili pre nego što počnete sa radom.

S druge strane, ako odaberete neki od drugih Work and Travel poslova, vaš smeštaj će zavisiti od poslodavca i lokacije, i uglavnom je nalik hotelskom, opremljen osnovnim stvarima koje su vam neophodne za život.

Telefoniranje

Mnogima od vas će telefoniranje i održavanje veze sa Srbijom biti od ogromnog značaja za vreme Work & Travel Program-a. Najjeftiniji  i najbolji način telefoniranja jeste onaj preko internet servisa kao što su Viber, Skype, WhatsApp i sl. Međutim neretko se dešava da nećete imati računar ili pametni telefon odmah na početku boravka ili da vaši roditelji nemaju ovu mogućnost. Ukoliko budete imali računar ili smart-phone i pristup internetu u apartmanu gde budete smešteni, korišćenje ovih servisa je najbolje rešenje, čak i ako plaćate Skype ili Viber kredit da biste pozivali telefonski broj u Srbiji.

Što se tiče telefoniranja putem  fiksnog telefona, imate dve mogućnosti.
– Jedna je da na nekoj od internet adresa koje su za ovo specijalizovane  (kao što su www.nobelcom.com, www.buzport.com, www.cloncom.com…) unesete zemlju iz koje zovete, u vašem slučaju USA i zemlju koju pozivate odnosno Srbija. Pretraga će vam izbaciti listu od nekoliko najpovoljnijih kartica kojima možete da obavite telefonske pozive. Sledeće što treba da uradite jeste da izaberete i platite telefonsku karticu vašom VISA karticom (VISA karticu dobićete otvaranjem računa u bilo kojoj banci, o čemu će kasnije biti reči). Nakon toga na broj koji ste ostavili u formularu, pozvaće vas operater da potvrdi vašu kupovinu. Ubrzo zatim će na vašu email adresu  stići besplatni broj telefona koji ćete pozvati i PIN kod koji će vam biti potreban za pozivanje.  Pozivom broja iz email-a koji ste dobili i prateći uputstva koja ćete dobiti od govornog aparata moćićete lako i povoljno da komunicirate sa Srbijom (pozivi ka mobilnoj su skuplji od poziva ka fiksnoj telefoniji, tako da kada god ste u mogućnosti zovite fiksni telefon u Srbiji).
– Druga opcija je da kartice za telefoniranje kupite u prodavnicama ili benzinskim stanicama. Te kartice su dosta skuplje od on-line kupovine ali mogu biti dobro privremeno rešenje pre nego što otvorite račun u banci.

Otvaranje računa u banci

Otvaranje računa u banci je prva stvar koju bi trebalo da uradite, pre svega zbog unovčavanja čekova koje ćete dobijati od poslodavaca, a zatim i zbog mogućnosti kupovine preko interneta i kupovine uopšte, jer je to uvek zgodniji način od nošenja novčanica sa sobom i najbolji način da sačuvate i upravljate svojim novcem. Na on-line računu ćete uvek moći da proverite koliko novca ste potrošili i gde.

J-1 studenti najčešće otvaraju račun u Bank of America, jer ova banka ima posebne pogodnosti za strane studente u vidu besplatnog otvaranja i održavanja računa, a takođe svoje čekove možete deponovati putem bankomata i ne morate brinuti o radnom vremenu banaka. Da biste otvorili studentski račun u Bank of America potrebni su vam: pasoš, J1 viza, DS 2019, SSN (koji možete doneti kada dobijete karticu). Opet, u zavisnosti od lokacije gde ste, i trenutnih promocija banke, može da se desi da je isplativije otvarati račun u nekoj drugoj banci, pa je naša preporuka da se unapred raspitate za ovo pre odlaska.

Social Security Number (SSN)

Da biste mogli legalno da radite u SAD i da eventualno nađete drugi posao, neophodno je da imate Social Security Number. Da biste aplicirali za Social Security Number potrebno vam je sledeće: pasoš sa J1 vizom, I-94 formular, DS-2019 formular, Social Security formular za apliciranje koji ćete dobiti na licu mesta u Social Security kancelariji u kojoj aplicirate i pismo sponzora, koje ćete dobiti od vaše sponzorske agencije. Prilikom predaje dokumenata dobićete potvrdu da ste podneli zahtev za dobijanje SSN-a i sa ovom potvrdom možete naći drugi posao, raditi, otvarati račun, jer ćete na karticu sa svojim Social Security sačekati oko 2 nedelje. Jednom dobijeni Social Security broj važi ceo život. Ova kartica će stići na adresu koju ostavite u formularu. Takođe vam savetujemo kao i za sve ostale dokumente da imate rezervnu kopiju ove kartice i da je ne nosite sa sobom, već je držite na sigurnom. Dodatne informacije vezane za SSN možete dobiti na besplatni broj 1-800-772-1213.

Zdravstveno osiguranje

Svi studenti koji su učesnici Work & Travel Program-a moraju biti zdravstveno osigurani na period od minimum onoliko vremena koliko im traje radna ponuda. U našem slučaju, troškovi zdravstvenog osiguranja su uključeni u cenu programa. Takođe, studenti imaju mogućnost da uz doplatu produže osiguranje i na dodatni (peti) mesec. Ova vrsta osiguranja najčešće pokriva troškove medicinskih usluga do iznosa od 50.000 USD.

Kupovina

Studenti na Work and Travel programu ne moraju trošiti velike količine novca na hranu ukoliko odluče da je sami spremaju i zaobiđu restorane brze hrane, koji su daleko najskuplja varijanta za ishranu. Naša preporuka je da se namirnice nabavljate u hipermarketima koji su se pokazali kao najjeftiniji, npr. Wal-Mart, SuperTarget, Kmart… Međutim, ovi hipermarketi se često nalaze malo dalje od apartmanskih naselja, tako da ćete do njih morati autobusom ili nekim prevoznim sredstvom. Alternativa ovim hipermarketima su marketi koji se nalaze u naseljima kao što su Safeway, Market Basket i mnogi drugi. Oni se razlikuju od države do države, tako da zavisno od toga gde ćete biti smešteni, saznaćete koji su marketi najpovoljnji. Druga korisna stvar su kuponi, koje ćete često nalaziti u svojoj pošti, a neki od njih mogu nuditi zaista dobre popuste i ponude.

Što se tiče garderobe, najpovoljnije dizajnerske stvari možete naći u outlet prodavnicama kao što su: Ross, Marshalls, Burllington Coat Factory, TJMaxx, Gilroy Outlet Malls i mnoge druge. Ne treba zaobići ni molove u oblastima u kojima budete smešteni jer se popusti često kreću i do 70% u zavisnosti od modela i kolekcije.

Drugi posao

Uz primarni posao koji ćete dobiti preko naše agencije, možete se potruditi da pronađete i drugi posao. Internet je možda i najbrži način za pronalaženje privremenih poslova u SAD. Naš savet su neki od sajtova kao što su Craigslist, Snag a job, Career Builder, itd.

Drugi način je odlazak direktno kod poslodavaca npr. u restoran brze hrane, supermarket, kafić, klub… U ovom slučaju radi se o popunjavanju aplikacije na licu mesta i eventualno razgovorom sa poslodavcem. Iako možda naizgled komplikovaniji način, naša preporuka je svakako ovaj vid traženja posla, odnosno kombinacija on-line i ličnog odlaska kako biste uvideli koje zaposlenje vam najviše odgovara.

Ovom prilikom takođe želimo da vam naglasimo da vaš drugi posao ne sme ugroziti primarni, i da je pre zapošljavanja neophodno da kontaktirate svoju sponzorsku agenciju koja mora da odobri vaš rad na dodatnom poslu.