Dragi naši Work and Travel studenti, odavno se nismo oglašavali ovde na blogu. Kao i veliki deo svetske privrede, i na nas je COVID-19 veoma negativno uticao. Ali, s obzirom da je došao februar, a ima naznaka da se stanje sa virusom na globalnom (i lokalnom) nivou polako smiruje sa upotrebom novih vakcina, vreme je da se oglasimo i podelimo sa vama neke bitne stvari.

Kako je virus COVID-19 uticao na Work and Travel 2020 sezonu?

Jednom rečju – katastrofalno. Iz Srbije bukvalno ni jedan J-1 student nije mogao da ode na Work and Travel program. Razlog? Termini za WAT vize u ambasadi se svake godine otvaraju u martu, a samo nekoliko dana pre prvog termina ambasada je morala da zatvori vrata za sve razgovore, i da obustavi izdavanje viza zbog pandemije koja se širila svetom. Kako je vreme prolazilo bilo je sve izvesnije da će program za 2020. morati da se otkaže. I tako je i bilo.

Veliki broj vas se sada pita šta je bilo sa novcem koji su studenti do tada uplatili?

Bilo je tu dosta troškova: 160$ taksa za ambasadu, novac za program, avio-karte…
Hajdemo redom: kao prvo, ambasada je odlučila da produži validnost uplate do 30. septembra 2022. Dakle, ako neko ko je uplatio taksu ne može da ode ni ove 2021. godine na razgovor, moći će to da uradi i sledeće godine.

A avio-karte?

Sigurno je bilo troškova otkazivanja letova? E pa, kod nas nije. To jest, nije za naše klijente. Mi letove za studente bukiramo direktno sa avio-prevoznicima, sami uplaćujemo depozit i u slučaju odbijanja u ambasadi (ili u ovom slučaju otkazivanja iz nekog drugog razloga) sami regulišemo finansijski deo sa avio-kompanijama. Dakle, naši studenti nisu uplatili ni jedan jedini dinar za avio-karte, samim tim nisu morali ni da brinu oko refundacije novca.

OK, ali šta se dešava sa novcem koji su ljudi uplatili našoj agenciji za program?

Work Abroad je jedna od retkih (ako ne i jedina) agencija u regionu koja je kompletnu uplatu novca za program vratila studentima još u maju i junu! Da, dobro ste pročitali. Nismo štampali nikakve vaučere koje studenti kasnije moraju da iskoriste ili preprodaju. Nismo zadržali nikakav novac za prijavu, prvu ratu, ništa slično. Studenti su mogli da biraju da li žele da ostave uplaćeni novac za ovu sezonu ili da im vratimo uplaćeni iznos.

Zašto smo ovo radili?

Pitaš se kako je moguće da smo prihvatili da poslujemo sa gubitkom u ovim teškim i nepredvidivim vremenima? Razlozi su jednostavni. Kao prvo, uvek smo bili maksimalno pošteni i korektni sa našim klijentima, bilo da su oni J-1 Work and Travel studenti ili H-2B radnici. A ovo je bila prilika da dokažemo da za nas nije sve u novcu, da nam je poverenje naših kandidata ipak na prvom mestu. Osim toga, mi smo čvrsto rešeni da opstanemo u ovoj industriji. Da i ti kreneš sa nama u Ameriku ove godine. Da sledeće godine dođeš ponovo i povedeš svoje prijatelje. A kako je to najlakše ostvariti – pa upravo poštenim radom i međusobnim poverenjem.

A program u 2021?

E o tome ćemo pisati u sledećem postu. Ovo iznad ti je valjda dovoljno da shvatiš da u nas možeš imati apsolutno poverenje. Da možeš da nam prepustiš organizaciju najveće avanture u svom životu. Da sa nama kreneš bez brige na Work and Travel program u Ameriku.